zaterdag 25 augustus 2012

Lovebirds

The Broken Circle Breakdown  van Felix Van Groeningen     ★★½




Gebaseerd op het toneelstuk The Broken Circle Breakdown Featuring The Cover-Ups of Alabama van en met de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh, vertelt de vierde langspeelfilm van Felix Van Groeningen de lotgevallen van Didier (gespeeld door Johan Heldenbergh) en Elise (Veerle Baetens). Didier is een overtuigde atheïst en maakt muziek in een Vlaams bluegrass-bandje. Elise gelooft dat er 'meer' is tussen hemel en aarde en baat een tattooshop uit. Hij is een rationalistische spraakwaterval, zij vertrouwt op haar gevoelens. Twee verschillende karakters dus. Maar toch worden Didier en Elise halsoverkop verliefd op elkaar. De geboorte van hun dochtertje Maybelle (Nell Cattrysse) maakt hun schijnbaar onverbrekelijke band nog hechter. Maar dan wordt Maybelle ernstig ziek...

Johan Heldenbergh en Veerle Baetens.
Liefdesdrama

The Broken Circle Breakdown is een mooi in beeld gebracht liefdesdrama over de onvermijdelijke botsing tussen twee sterke, passionele persoonlijkheden. Didier en Elise zien elkaar zo graag dat hun liefde tegen alle stormen bestand lijkt. Het ouderschap verandert hen echter: de filosofische rebel Didier wordt een milde vader, en de levenslustige Elise een zorgzame moeder. Hun focus verschuift geleidelijk van elkaar naar hun dochtertje, vooral wanneer Maybelle ziek wordt, en de verschillen in hun levensopvattingen blijken plots minder makkelijk te bedekken met de mantel der liefde dan voorheen...



Heldenbergh en Baetens gaan all the way in hun expressies van de wisselende gemoedstoestanden van beide lovebirds en doen daarbij soms iets te veel hun best. Een film is pas echt geslaagd wanneer je vergeet dat je naar acteurs zit te kijken. En dat is, op de spontaneïteit van de vijfjarige Nell Cattrysse na, bij The Broken Circe Breakdown niet altijd het geval. Jammer, want de sfeervolle setup had alles om uit te groeien tot een Vlaamse, melancholische variant op het flamboyante Amerikaanse romantisch drama True Romance, maar dan zonder de gewelddadige misdaadplot weliswaar. In het tweede deel van The Broken Circle Breakdown wil Elise overigens plots Alabama genoemd worden; tevens de naam van het vrouwelijke hoofdpersonage in True Romance.

Wanneer ook Elise blijkt te beschikken over muzikaal talent,
wordt ze de zangeres van Didiers muziekgroepje.
Bluegrass

Behalve over liefde, het noodlot en afscheid, gaat The Broken Circle Breakdown vooral over muziek. Samen met Elise geraakt de kijker in de ban van Didiers passie voor bluegrass: in zijn ogen de meest pure vorm van countrymuziek. De filmtitel verwijst naar Will the Circle Be Unbroken?: een traditionele rouwhymne van Ada R. Habershon uit 1907, die door de legendarische muzikale Carter-familie werd getransformeerd tot een vaak gecoverde countryklassieker. En het dochtertje van Didier en Elise is vernoemd naar Maybelle Carter, die samen met haar familie in 1935 de nieuwe versie van het nummer opnam. De mooie muziekfragmenten in de film werden vakkundig ingezongen door Heldenbergh en Baetens, en de arrangementen kwamen van Bjorn Eriksson (ex-Zita Swoon en tegenwoordig frontman van de Belgische pop- en countrygroep Maxon Blewitt).


The Broken Circle Breakdown gaat als openingsfilm van het 39ste Internationaal Filmfestival van Gent in première op 9 oktober en komt daags nadien in de Belgische bioscoopzalen.

JN.

The Broken Circle Breakdown: in de bioscoop vanaf 10 oktober 2012.
Met: Johan Heldenbergh, Veerle Baetens, Nell Cattrysse en Geert Van Rampelberg.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Broken Circle Breakdown - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten