zaterdag 28 juli 2012

Zo vader zo zoon?

Being Flynn  van Paul Weitz     ★★½




Robert De Niro als vader Flynn.
"Alles wat ik schrijf, is een meesterwerk", beweert de onbekende would-be-schrijver, taxichauffeur en oplichter Jonathan Flynn (gespeeld door Robert De Niro). "En spoedig, zeer spoedig zal ik beroemd zijn." Ook zijn zoon Nick (Paul Dano) wil een succesvolle schrijver worden. 

Beiden zijn elkaar in de loop der jaren uit het oog verloren. Jonathan was een afwezige vader. En Nick heeft zich daar als volwassene min of meer bij neergelegd, maar hij hield er wel existentiële littekens op zijn ziel aan over. 

Wanneer zij elkaar na 18 jaar voor het eerst weer ontmoeten, merkt Nick dat zijn vader in feite een drankzuchtige, racistische en homofobe zonderling is. Na hun schijnbaar eenmalige reünie, besluit de doelloze Nick om te gaan werken in een centrum voor daklozen in New York. Hij merkt al gauw dat zijn eigen problemen in het niets verzinken in vergelijking met die van de daklozen. Tot hij zijn eigen vader in het daklozencentrum aantreft...

Paul Dano als Nick Flynn.

Losers

Gebaseerd op de gepubliceerde memoires van de Amerikaanse schrijver en dichter Nick Flynn, getiteld Another Bullshit Night in Suck City, is Being Flynn een psychosociaal drama over een problematische vader-zoonrelatie en over de zoektocht naar een eigen identiteit in een samenleving die gekenmerkt wordt door een meedogenloze survival of the fittest. Voor wie niet geboren wordt in weelde is de klim op de maatschappelijke ladder lang en moeizaam. Bovendien kan iedereen, zonder uitzondering, van de ene op de andere dag van de maatschappelijke ladder naar beneden donderen. Van loodgieter tot bankier, van leerkracht tot advocaat, van huismoeder tot zakenvrouw: in tegenspoed loopt iedereen het risico om dakloos te worden, getuige daarvan het groeiende leger van daklozen in de straten van nochtans welvarende steden zoals New York. "The beat, the sad, the losers of life's great game", zo noemt Jonathan de sukkelaars waartoe hij intussen ook zelf behoort. En hoewel Nick meent dat hij meer van zijn leven kan maken dan zijn wild om zich heen schoppende vader, dreigt ook Nick af te glijden naar marginale toestanden...

Robert De Niro.

Tragikomisch

Julianne Moore.

Olivia Thirlby.
Paul Dano blijft ernstig in zijn vertolking van de stuurloze Nick, maar Robert De Niro (één van onze favoriete acteurs) geeft een humoristische dimensie aan de flamboyante vaderfiguur. Fijn om De Niro -een rasacteur die zijn talent de voorbije jaren verspilde aan heel wat middelmatige commerciële producties- nog eens aan het werk te zien in een rol die bij momenten het beste in hem naar boven haalt. 

In de bijrollen herkennen we (de zoals steeds uitstekende) Julianne Moore als Nicks liefdevolle maar ongelukkige moeder, en Olivia Thirlby als Nicks eigenzinnige vriendin.

Regisseur Paul Weitz slaagde er, ondanks de vaak inventieve montage, niet helemaal in om een evenwicht te vinden tussen de komische en dramatische aspecten van zijn zelfgeschreven scenario. Being Flynn vindt af en toe de juiste toon, maar bevat ook enkele valse noten, zoals de nogal opportunistische slotscène. Ook de muziekfragmenten op de soundtrack geven soms wat te nadrukkelijk blijk van emotioneel effectbejag. Toch bleven we geboeid kijken, nieuwsgierig naar hoe het nu verder moet met de Flynns.

JN.

Being Flynn (USA-2012): in de bioscoop vanaf 26 september 2012.
Met: Robert De Niro, Paul Dano, Julianne Moore en Olivia Thirlby.

Genre: psychosociaal drama / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Being Flynn - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten