donderdag 19 juli 2012

Wachten op het einde

A Simple Life  van Ann Hui     ★★★½



Gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de Hongkongse producer Roger Lee en zijn dienstmeid, vertelt A Simple Life het verhaal van Chun-Tao Chung, kortweg Ah Tao (gespeeld door Deanie Ip): een oude vrouw die al sinds haar kinderjaren als inwonende dienstmeid werkt bij de familie Leung in Hong Kong. De meeste familieleden  zijn uitgeweken naar de Verenigde Staten, op Roger Leung (Andy Lau) na, die in Hong Kong werkt als productie-accountant in de filmindustrie. Als volwassen vrijgezel wordt Roger nog steeds verwend door de kookkunsten en altruïstische attenties van Ah Tao. Op een dag krijgt Ah Tao echter een beroerte. Roger brengt haar naar een rust- en verzorgingstehuis en gaat zo vaak hij kan op bezoek. Terwijl Ah Tao zich voorbeeldig probeert aan te passen aan haar nieuwe omgeving, begint Roger te beseffen hoe onvervangbaar ze eigenlijk is...

Andy Lau en Deanie Ip.

Doodeerlijk

Moet het nog gezegd dat, spijts de culturele verschillen tussen het oosten en het westen, ouderen van dagen overal ter wereld worstelen met de genadeloze gevolgen van hun fysieke aftakeling. Ook in Hong Kong slaat de vergrijzing van de bevolking toe en trekt ze maatschappelijke sporen. De traditionele gewoonte om bejaarden thuis te verzorgen in de familiekring staat al een tijd ook in Azië onder druk, en senioren worden er, net zoals hier, steeds meer in bejaardentehuizen ondergebracht. En net zoals in westerse tehuizen, hangt ook in het bejaardentehuis waar Ah Tao verblijft een atmosfeer van eenzame tragiek. De bejaarden maken er het beste van: ze praten, delen lief en leed, spelen gezelschapsspelletjes en vieren nieuwjaar. Maar allemaal voelen ze zich overbodig, terwijl ze wachten op hun onafwendbare einde.


Naast de mooie, ingetogen acteerprestaties van Deanie Ip en Andy Lau, is de grote verdienste van A Simple Life (originele titel: Tao Jie) dat deze uit het leven gegrepen film over ouderdom, vriendschap en liefde niet sentimenteel wordt. Geen grote gebaren of existentiële pathetiek, maar doodeerlijke, geloofwaardige cinema met hetzelfde soort van ontroerende waardigheid als in het klassieke ouderdomsdrama Ikiru van de Japanse meestercineast Akira Kurosowa uit 1952. De subtiele humor in A Simple Life werkt veel beter dan de karikaturale toestanden in het Amerikaanse tragikomische dienstmeidendrama The Help (lees onze recensie hier). En de franjeloze fotografie en sobere mise-en-scène van A Simple Life sluiten naadloos aan bij het eenvoudige scenario. 

A Simple Life is een film die ons aanvankelijk intrigeerde, vervolgens geruisloos charmeerde en tot slot helemaal inpakte. Een bescheiden juweeltje.

JN.

A Simple Life (Hong Kong-2011): in de bioscoop vanaf 15 augustus 2012.
Met: Deanie Ip en Andy Lau.

Genre: drama

Klik op de oranje link voor de trailer: A Simple Life - trailer 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten