donderdag 21 juni 2012

Pamperslaven

Friends with Kids   van Jennifer Westfeldt     ★★

Adam Scott and Jennifer Westfeldt


Behoort u ook tot de (nog) kinderloze volwassenen die geconfronteerd worden met een babyboom in hun vriendenkring? En ergert u zich dan soms ook blauw aan het feit dat uw vrienden gegijzeld zijn door hun kroost en stilaan veranderen in overspannen, humeurige, uitgeputte, saaie en nimmer beschikbare pamperslaven? Dan zult u zich ongetwijfeld herkennen in Julie (gespeeld door Jennifer Westfeldt) en Jason (Adam Scott): de twee bevriende vrijgezellen die in de nieuwe romantische komedie Friends with Kids (2011) met weemoed terugdenken aan de tijd toen hun gemeenschappelijke vrienden nog geen kinderen hadden. Waar is de passie gebleven die Ben (Jon Hamm) en Missy (Kristen Wiig) voor elkaar voelden toen ze al wel een trouwring maar nog geen koters hadden? En waarom maken Alex (Chris O'Dowd) en Leslie (Maya Rudolph) sinds ze ouders werden plots zo vaak ruzie? Jason en Julie prijzen zich gelukkig met hun ongebonden vrijgezellenleventjes. Toch willen beiden ooit zelf kinderen. Maar dan zonder de molensteen van het huwelijk rond hun nek. Hoewel zij een louter vriendschappelijke relatie hebben, doet Jason aan Julie een uitdagend voorstel: waarom niet samen een kind verwekken en het dan opvoeden als bevriende soulmates in een platonisch co-ouderschap...? 

Adam Scott and Jennifer Westfeldt
Jason en Julie hebben een platonische, zuiver vriendschappelijke relatie,
maar overwegen toch om samen een kind te verwekken.

Beloftevol

Actress Jennifer Westfeldt
Jennifer Westfeldt als Julie.
Friends with Kids is het geesteskind van de Amerikaanse actrice en scenariste Jennifer Westfeldt. Als regisseuse, producente, hoofdrolspeelster én scenariste van de film baseerde Westfeldt haar verhaal op persoonlijke ervaringen: Westfeldt en haar partner Jon Hamm (die in Friends with Kids de rol van Ben vertolkt) merkten dat hun vrienden die aan kinderen begonnen stilaan uit hun leven verdwenen. Een beloftevol uitgangspunt, dat in Friends with Kids werd uitgewerkt in enkele snedige dialogen, zoals de openhartige confrontatie tussen de verschillende levensopvattingen in de vriendenkring tijdens een collectieve skivakantie die aan de eettafel pijnlijk uit de hand loopt.

Gemiste kans

Friends with Kids is bij momenten best wel interessant, maar de plotwendingen en de (f)lauwe grappen zie je van ver aankomen. 

Ook de cast acteert vaak voorspelbaar. Afgezien van Westfeldt en Scott, werden de belangrijkste acteurs overigens goeddeels ontleend aan de cast van de hilarische huwelijkskomedie Bridesmaids (één van onze favoriete komedies). 

Adam Scott probeert in Friends with Kids als de playboy Jason grappig uit de hoek te komen, maar ergerde ons met zijn onevenwichtige gependel tussen tactloos je-m'en-foutisme en gevoelige empathie. 

Jennifer Westfeldt doet iets met haar rol als Julie dat moet lijken op de kwetsbare assertiviteit (of assertieve kwetsbaarheid) van Meg Ryan als het memorabele titelpersonage Sally in de briljante romcom-klassieker When Harry Met Sally (ook één van onze favoriete komedies; bekijk de trailer hier en de hele film hier), maar Westfeldt heeft daar gewoon niet genoeg charisma voor. 

Maya Rudolp and Chris O'Dowd
Maya Rudolph en Chris O'Dowd als Leslie en Alex.

Chris O'Dowd en Maya Rudolph komen als het koppel Alex en Leslie onvoldoende in beeld om als kijker een echte affiniteit met hun personages te ontwikkelen, wat ook geldt voor de overigens uitstekend acterende Jon Hamm en Kristen Wiig als het verbitterde koppel Ben en Missy.
 
Kristen Wiig and Jon Hamm
Kristen Wiig en Jon Hamm als Missy en Ben.

Bombshell Megan Fox acteert verdienstelijk in haar bijrolletje als Jasons nieuwste verovering (of is het Jason zelf die deze keer veroverd wordt...?), maar ook haar personage komt niet helemaal uit de verf.

Actress Megan Fox
Megan Fox.

Kortom, Friends with Kids is een gemiste kans. Wat een eigentijdse When Harry Met Sally had kunnen worden, is in feite een vrij stereotiepe film over weliswaar boeiende onderwerpen, zoals vriendschap, ouderschap en liefde, die binnen het genre van de romantische komedie vooral één essentieel ingrediënt ontbeert: geslaagde humor.

JN.

Friends with Kids (USA-2011): in de bioscoop vanaf 22 augustus 2012.
Met: Jennifer Westfeldt, Adam Scott, Jon Hamm, Chris O'Dowd, Maya Rudolph en Kristen Wiig.

Genre: romantische komedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Friends With Kids - trailer 


Movieposter Friends With Kids
V.l.n.r.: Maya Rudolph, Chris O'Dowd, Kristen Wiig, Jon Hamm, Adam Scott en Jennifer Westfeldt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten