maandag 21 mei 2012

Van jager tot prooi

Headhunters  van Morten Tyldum     ★★★½




Ze blijven maar komen: de boeiende psychologische misdaadthrillers uit Scandinavië. Deze keer gaat het om Headhunters van de Noorse regisseur Morten Tyldum naar de gelijknamige roman van zijn landgenoot en successchrijver Jo Nesbø: een spannende, harde thriller met film noir-elementen en een subtiele dosis zwarte humor.

Napoleoncomplex

Aksel Hennie als de kunstdief Roger Brown.
"Mijn naam is Roger Brown", vertelt het door de Noorse acteur Aksel Hennie vertolkte hoofdpersonage van Headhunters in voice-over. "Ik ben 1 meter 68. Je hebt geen psycholoog nodig om te begrijpen dat ik dit moet compenseren. Mijn huis bijvoorbeeld is 30 miljoen kronen waard. Ik vind het zelf niet mooi en kan het me in feite niet veroorloven, maar zij is dol op het huis." Zij is Rogers beeldschone echtgenote Diana (debuut van de Noorse actrice Synnøve Macody Lund, die wel een zusje lijkt van topmodel Heidi Klum). Geplaagd door zijn Napoleoncomplex en negatieve zelfbeeld, meent Roger dat hij zijn vrouw niet verdient. Uit vrees haar te verliezen, verwent hij haar met dure cadeaus. Als headhunter voor een succesvol elektronicabedrijf verdient hij goed zijn kost. Maar niet goed genoeg voor de luxueuze levensstijl van het koppel. En dus rooft Roger stiekem kostbare kunstwerken uit de woningen van de kapitaalkrachtige sollicitanten die hij ten kantore interviewde.

Synnøve Macody Lund als Diana en Aksel Hennie als Roger.

Kat en muis

De spannende plot van Headhunters komt pas echt op gang wanneer Roger zijn zinnen zet op een topwerk van de wereldberoemde Vlaamse barokschilder Rubens. De eigenaar van het waardevolle doek is echter de ex-militair Clas Greve (met brio vertolkt door de Deen Nikolaj Coster-Waldau): een gewiekste, gewetenloze man met een eigen agenda die de rollen gauw omdraait; in plaats van jager, wordt Roger plots de prooi...

Nikolaj Coster-Waldau als de mysterieuze Clas Greve.

Neo noir

Toen Headhunters (oorspronkelijke Noorse titel: Hodejegerne) vorig jaar in Noorwegen uitkwam, kochten ruim 104.000 Noren een bioscoopkaartje tijdens het openingsweekend van de film. Alleen het Noorse oorlogsdrama Max Manus (overigens ook met Aksel Hennie in de hoofdrol) deed het (in 2008) nog beter met meer dan 140.000 bioscoopbezoekers tijdens zijn openingsweekend, een absoluut record in de Noorse filmgeschiedenis.

Het succes van Headhunters is ongetwijfeld te danken aan de geslaagde combinatie van een spannend verhaal met tal van onverwachte plotwendingen, enkele stevige actiescènes, een sterke cast met charismatische acteurs die niet alleen aantrekkelijk ogen maar hun personages ook psychologische diepgang geven, klassieke film noir-ingrediënten (de complexe plot, de in het nauw gedreven antiheld, een femme fatale) in een eigentijdse verpakking, een efficiënte montage en een streepje sarcastische humor.

Eivid Sander als de prettig gestoorde partner in crime Ove.

Wat die humor betreft, verwijzen we niet alleen naar de scène waarin Rogers partner in crime Ove (Eivind Sander) en diens Russische liefje elkaar poedelnaakt met speelgoedpistolen achternazitten of naar de bizarre aanblik van een dode, zwaarlijvige tweeling op een autopsietafel, maar ook naar het symbolische moment waarop een doodsbange Roger zich voor Clas verschuilt in een houten schijthuisje en door het hartvormig gaatje in de deur naar buiten kijkt: Roger heeft zichzelf omwille van romantische redenen -zijn vrouw- in de nesten gewerkt en zit nu tot over zijn oren in de shit...


Synnøve Macody Lund.
Het scenario van Headhunters vertoont hier en daar wat geforceerde inconsistenties, maar de acteurs houden de film overeind. Geen van de hoofdpersonages lijkt te vertrouwen en de cast zet de kijker met boeiende ambivalente vertolkingen voortdurend op het verkeerde been. Lund toont dat ze meer is dan a pretty face en geeft met haar gevarieerde vertolking van de onpeilbare Diana tastbare inhoud aan de uitdrukking stille waters hebben diepe gronden. Maar het zijn vooral Hennie en Coster-Waldau die de show stelen in het dodelijke kat- en muisspel tussen de vindingrijke Roger en de ijskoude Clas.

JN.

Headhunters aka Hodejegerne (Noorwegen/Duitsland-2011): in de bioscoop vanaf 18 juli 2012.
Met: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnøve Macody Lund en Eivind Sander.

Genre: misdaadthriller / actie / neo noir / drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Headhunters - trailer


Aksel Hennie.


Nikolaj Coster-Waldau.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten