woensdag 16 mei 2012

Door de mangel

The Cabin in the Woods  van Drew Goddard     ★★★





Vorige week ben ik met mijn petekind naar de cinema gegaan. Dat doen we wel vaker samen, want ook Efraïm, zo heet ie, is een cinefiel. Hij is 14 jaar jong en stelde voor om naar de superheldenfilm The Avengers te kijken. Ik suggereerde op mijn beurt Dark Shadows van Tim Burton of The Cabin in the Woods van Drew Goddard in diens regiedebuut (beide Kinderen Toegelaten). Zoals het een goede peter betaamt, mocht Efraïm de knoop doorhakken. Hij koos uiteindelijk voor The Cabin in the Woods. En dat hebben we ons geen van beiden betreurd. 

Over the top

De premisse van The Cabin in the Woods is zo belegen als oude kaas: vijf jongeren trekken naar de bossen om er te logeren in een afgelegen blokhut en krijgen daar natuurlijk spijt van. Al gauw blijkt er iets niet pluis in hun vakantiebestemming. En voor je als kijker "Pas op!" kan roepen, kruipen er uit de donkere bosgrond reeds enkele moorddadige zombies tevoorschijn. Bovendien weten de jongeren niet dat ze via verborgen camera's en microfoons in de gaten gehouden worden vanuit een geheim ondergronds observatiecentrum, waar een team van wel heel erg cynische techneuten blijkbaar een bizar.... Nee, hier stoppen we om de pret niet te bederven. Want pret heeft deze komische griezelprent alvast in overvloed te bieden.

In de kelder van de blokhut ontdekken de jongeren tal van vreemde objecten.

Oké, een sinistere blokhut waar panische jongeren op de hielen gezeten worden door demonische wezens hebben we al gezien in de uitstekende horrorklassieker The Evil Dead van Sam Raimi uit 1981, één van onze favoriete horrorfilms (lees onze recensie hier, bekijk een filmfragment hier en de hele film hier). Zombies behoren tot een vaste waarde in het horrorgenre sinds de uiterst invloedrijke zombieklassieker Night of the Living Dead van George A. Romero uit 1968. Het vreemde object dat de jongeren in de kelder van The Cabin in the Woods ontdekken, en dat sadomasochistische krachten tot leven wekt, is rechtstreeks gebaseerd op de magische puzzeldoos in de verontrustende griezelfilm Hellraiser van Clive Barker uit 1987 (bekijk de hele film hier). En dat de jongeren stiekem geobserveerd worden door booswichten met een duistere verborgen agenda kwam reeds aan bod in de voyeuristische horrorfilm My Little Eye van Marc Evans uit 2002. En zo zitten er in The Cabin in the Woods nog héél wat andere verwijzingen naar horrorklassiekers. Aan u om ze te ontdekken... 

Ook de vijf hoofdpersonages in The Cabin in the Woods lijken ontleend aan een handboek voor would-be scenaristen van prototypische griezelfilms: de macho Curt (gespeeld door Chris Hemsworth), het blonde sletje Jules (Anna Hutchison), de slome pothead Marty (een grappige Fran Kranz), de zwarte student Holden (Jesse Williams) en de brave Dana (Kristen Connolly) staan respectievelijk symbool voor de Atleet, de Hoer, de Idioot, de Intellectueel en de Maagd.

V.l.n.r.: Chris Hemsworth, Jesse Williams, Anna Hutchison, Fran Kranz en Kristen Connolly.

Zoveel clichés in één film lijkt een recipe for disaster. Maar net als de razend populaire meta-slasher movie Scream van Wes Craven uit 1996 (één van onze favoriete films over seriemoorden), neemt ook The Cabin in the Woods de horrorclichés doelbewust op de korrel. De vette knipogen naar de stereotypes en conventies in het horrorgenre zijn in The Cabin in the Woods slechts een aanleiding om te spelen met het verwachtingspatroon van de kijker en die stereotypes en conventies vervolgens op hun kop te zetten en flink door de mangel te halen. Dat gebeurt bovendien op een manier die zo over the top is dat je als toeschouwer ook tijdens de wreedste scènes vaak in lachen uitbarst. Zo is er het moment waarop één van de zombies Dana te pakken krijgt terwijl het toekijkend personeel in het observatiecentrum vrolijk een feestje bouwt en onverschillig weddenschappen afsluit over de afloop van de slachtpartij. Richard Jenkins en Bradley Whitford zijn trouwens niet alleen in die sequentie hilarisch in hun gortdroge vertolkingen van een duo flegmatieke technici.

Kristen Connolly als Dana.

Na afloop van de film, besloten Efraïm en ik eensgezind dat het fun was. Toen ik veertien was, heb ik in een chirolokaal aan de kust ooit voor het eerst The Evil Dead gezien. Destijds was die film Kinderen Niet Toegelaten, maar daar deden ze bij de chiro niet moeilijk over. Tjongjonge, was me dat een vergissing! Wekenlang had ik nachtmerries! De jeugd van tegenwoordig kan daar blijkbaar allemaal veel beter tegen...

JN.

The Cabin in the Woods (USA-2011): in de bioscoop sinds 2 mei 2012.
Met: Kristen Connolly, Fran Kranz, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Jesse Williams, Richard Jenkins en Bradley Whitford.

Genre: horror / zwarte komedie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Cabin in the Woods - trailer


Fran Kranz als Marty.


Kristen Connolly als Dana.


Anna Hutchison als Jules.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten