dinsdag 6 maart 2012

Verboden liefde

Wuthering Heights  van Andrea Arnold     ★★★




Na verfilmingen in onder meer 1939 (door William Wyler, met Laurence Olivier en Merle Oberon in de hoofdrollen) en 1992 (door Peter Kosminsky, met Ralph Fiennes en Juliette Binoche), heeft nu ook de Engelse cineaste Andrea Arnold zich gewaagd aan een nieuwe filmversie van Wuthering Heights: de beroemde liefdesroman van de Engelse schrijfster Emily Brontë uit 1847. 

Heathcliff, de mannelijke protagonist in het tragiromantische verhaal, wordt voor de eerste keer in de filmgeschiedenis vertolkt door een gekleurde acteur. Of liever twee gekleurde acteurs: Solomon Glave als de jonge Heathcliff, en James Howson als de volwassen Heathcliff.

Solomon Glave als de jonge Heathcliff.

Regisseuse Andrea Arnold baseerde zich voor de casting van het personage Heatcliff onder meer op de passage in Brontë's boek waarin zij Heathcliff beschreef als "a dark-skinned gypsy in aspect" (met het uiterlijk van een donkere zigeuner) en als "a little lascar" (d.w.z. van Zuid-Aziatische origine). Ook Charlotte Brontë, Emily's zuster en vakgenote, typeerde Heathcliff in een brief aan haar uitgever als een "zwart zigeunerjong". En in de film zegt de geadopteerde huismeid Nelly tegen hem dat hij er uitziet als het kind van een Afrikaanse koningin en een Chinese keizer. Heatcliff is hoe dan ook een vreemde eend in de bijt: een exotische outsider, die mede daarom een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent op Catherine, het andere hoofdpersonage in dit tijdloze liefdesverhaal.

Shannon Beer als de jonge Catherine.

Van pleegkind tot huisslaaf

Catherine voelt zich onweerstaanbaar
aangetrokken tot de exotische Heathcliff.
Het verhaal begint in 1771, wanneer Mister Earnshaw (gespeeld door Paul Hilton) in de Engelse stad Liverpool een naamloze, zwervende jongen van de straat plukt en hem onderdak biedt in zijn boerderij op het landgoed Wuthering Heights in Yorkshire. Hoewel de jongen geen warm welkom krijgt van Earnshaws racistische zoon Hindley (Lee Shaw) en diens jongere zus Catherine (Shannon Beer), wordt hij door de vader toch opgenomen in het gezin, gedoopt en voortaan Heathcliff genoemd. 

Na verloop van tijd ontwikkelen Heathcliff en zijn stiefzus Catherine een heel hechte, schijnbaar onverbrekelijke band. Terwijl zij in weer en wind samen door de heide wandelen, worden ze verliefd op elkaar. Maar het pad der liefde loopt niet over rozen...

Heathcliff is een vreemde eend in de bijt.

Zinnelijk

Deze versie van Wuthering Heights is bijzonder mooi in beeld gebracht. 

Met weinig dialogen, ligt de nadruk op sfeer en onuitgesproken gevoelens. Een goede keuze, want de liefde tussen Heathcliff en Catherine groeit goeddeels woordenloos. 

De sfeervolle beelden van het desolate, ongerepte landschap, waarin beide jongeren elkaar en hun eigen ontluikende verliefdheid ontdekken, vormen een toepasselijke metafoor voor hun wilde, ongetemde passie. De ruige natuur werd door cameraman Robbie Ryan op een erg zinnelijke, sensuele manier gefilmd, met onder meer close-ups van wilde bloemen, grassprieten en kevers, en met mooie wide shots van de zompige, in mist en regen gehulde moors


Tot in de laatste scène is er géén muziek, maar overal hoor je de ruisende wind die fluistert over de verboden liefde tussen Heathcliff en Catherine.

Breuk

Kaya Scodelario
als de volwassen Catherine.

Het grootste gebrek van deze nieuwe verfilming van Wuthering Heights is de casting. Heathcliff en Catherine worden in hun jeugd overtuigend vertolkt door Solomon Glave en Shannon Beer, waardoor je als kijker een betrokken affiniteit begint te ontwikkelen met beide personages. In het tweede deel van de film zijn ze volwassen en worden ze gespeeld door James Howson en Kaya Scodelario: acteurs die een andere uitstraling hebben, waardoor een breuk ontstaat met het eerste deel. 

Bovendien is het acteerwerk bij momenten niet vloeiend genoeg, en komen sommige dialogen nogal stroef over. 

Maar ondanks voormelde gebreken, is Arnold er qua sfeerschepping wel in geslaagd om dit onverwoestbare liefdesdrama op een heel poëtische en tactiele manier naar het grote scherm te vertalen.

JN.

James Howson als de volwassen Heathcliff.



Wuthering Heights (Groot-Brittannië-2011): in de bioscoop vanaf 2 mei 2012.
Met: Solomon Glave, Shannon Beer, James Howson, Kaya Scodelario, Paul Hilton, Lee Shaw en Simone Jackson.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Wuthering Heights - trailer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten