dinsdag 13 maart 2012

In het spoor van Hitchcock

Dressed to Kill  van Brian De Palma     ★★★★★



In deze ophefmakende psychoseksuele misdaadthriller uit 1980 (bekijk de trailer hier en de hele film hier) toont de Amerikaanse cineast Brian De Palma (één van onze favoriete regisseurs) waarom hij in zijn hoogdagen vaak vergeleken werd met zijn grote voorbeeld Alfred Hitchcock (ook één van onze favoriete regisseurs). Net als de Britse Master of Suspense deed in briljante klassiekers zoals Rear Window uit 1954 en Psycho uit 1960 (een visueel meesterwerk dat behoort tot onze favoriete films over seriemoorden en tot onze favoriete horrorfilms), voert De Palma de spanning in Dressed to Kill gradueel op tot ondraaglijke hoogte terwijl de kijker zich nagelbijtend afvraagt wat de mysterieuze dader bezielt in deze visueel verbluffende slasher movie en whodunit

Master class

De spannende plot begint met een sequentie waaruit blijkt dat Kate Miller (gespeeld door Angie Dickinson) een huisvrouw is die seksueel niet aan haar trekken komt bij haar zelfzuchtige, allesbehalve romantische echtgenoot. Kate fantaseert over een passionele buitenechtelijke relatie en geeft uiteindelijk toe aan haar verlangens wanneer zij in het Metropolitan Museum in New York toevallig een aantrekkelijke man ontmoet die haar meeneemt naar zijn appartement. De koortsige verleidingssequentie in het museum duurt maar liefst tien minuten zonder dat er één woord gesproken wordt en is een master class in knap camerawerk (met o.m. meeslepende tracking shots door de museumzalen) en geniale montage.

Angie Dickinson als Kate.

Kat en muis

Na haar slippertje met de onbekende man, verlaat Kate diens appartement. In de lift wordt ze met een scheermes vermoord door een blonde vrouw met een donkere zonnebril. Er is echter een getuige: de jonge call girl Liz Blake (Nancy Allen) ving een glimp op van de dader in de lift, waarna Liz verhoord wordt door de botte politie-inspecteur Marino (Dennis Franz). Inspecteur Marino verhoort ook Kate's psychiater dokter Robert Elliott (glansrol van Michael Caine), maar vanwege diens beroepsgeheim verzwijgt dokter Elliott dat één van zijn andere patiënten een scheermes uit zijn dokterspraktijk gestolen heeft. Intussen wordt Liz gestalkt door de vrouw met de zwarte zonnebril, die Liz wil uitschakelen als getuige van de moord. Omdat Liz voor haar leven vreest en bovendien door Marino behandeld wordt als verdachte, probeert zij samen met Kate's inventieve tienerzoon Peter (Keith Gordon) de identiteit van de dader te achterhalen...

Michael Caine als psychiater Elliott (links) en Dennis Franz als politie-inspecteur Marino.

Briljante stijloefening

Dressed to Kill is één van de beste misdaadthrillers en slasher movies aller tijden, die behoort tot onze favoriete horrorfilms, onze favoriete films over seriemoorden én onze favoriete films tout court (ongeacht het genre).

Nancy Allen als Liz.

Regisseur Brian De Palma haalde alles uit de kast om Hitchcock te evenaren in een briljante stijloefening die het genre van de misdaadthriller zowel eer betuigde als vernieuwde. Dressed to Kill heeft alles om de kijker aan het scherm te kluisteren: psychologische diepgang; enkele verrassende plotwendingen; visuele flair, met onder meer sfeervolle belichting en wel vaker door De Palma gebruikte split screens (meerdere kleinere beeldkaders in het grote beeldkader); knappe, naar het oeuvre van Hitchcocks huiscomponist Bernard Herrmann verwijzende muziek van de Italiaan Pino Donaggio; een uitstekende cast; en een ijzersterke spanningsopbouw, die ons als piepjonge puber slapeloze nachten bezorgde omdat we destijds zo overmoedig waren om deze beklijvende horrorthriller te bekijken alvorens we er echt rijp voor waren.


Eind deze maand brengt distributeur Lumière Dressed to Kill uit op een nieuwe dvd.

JN.


Dressed to Kill (USA-1980): beschikbaar op de nieuwe dvd vanaf 27 maart 2012, alsook te bekijken via onderstaande link.
Met: Nancy Allen, Michael Caine, Keith Gordon, Dennis Franz en Angie Dickinson.

Genre: psychologische misdaadthriller / erotiek / horror / slasher movie

Klik op de oranje links voor:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten