woensdag 11 januari 2012

God ain't my fucking daddy

Tyrannosaur  van Paddy Considine     ★★★½




Het leven is geen pretje voor de Britse weduwnaar Joseph (prachtrol van Peter Mullan). Hij is werkloos, heeft geen familie meer, kampt met een drankprobleem en zijn beste vriend ligt op sterven. Joseph is woedend op de wereld en op zichzelf, en hij reageert zijn frustratie en agressie af op alles en iedereen. "It's dark altogether", zucht ook zijn tragikomische drinkebroer Tommy (met brio gespeeld door Ned Dennehy). Tot Joseph toevallig de diepgelovige Hannah (een intense Olivia Colman) ontmoet...

Peter Mullan als de gewelddadige alcoholicus Joseph.


Save Our Souls

Hannah baat een winkeltje met tweedehands spullen uit voor het goede doel en ontfermt zich over de zelfdestructieve Joseph, die in alles wat hij doet en zegt een radeloos SOS lijkt uit te sturen. "God loves you", zegt ze tegen hem. "You're God's child." Aanvankelijk wil de verbitterde Joseph niets weten van Hannahs religieus altruïsme: "God ain't my fucking daddy", blaft hij. Toch is er een zielsverwantschap tussen deze twee tegengestelde karakters en groeien ze stilaan naar elkaar toe. Joseph weet echter niet dat de ogenschijnlijk zorgeloze Hannah ook zelf door de hel gaat...

Olivia Colman en Peter Mullan.

Meedogenloos

Tyrannosaur -het ijzersterke regiedebuut van de Britse acteur Paddy Considine- is een meedogenloos eerlijk psychosociaal drama over twee eenzame zielen die troost zoeken bij elkaar. Als acteur vertolkt de 37-jarige Considine doorgaans bijrollen, maar als regisseur speelt hij dankzij zijn opmerkelijke debuutfilm nu een bescheiden hoofdrol in het Britse filmwereldje.

Tyrannosaur is nochtans zware, allesbehalve commerciële kost. De wanhopige en mistroostige sfeer hangt als een zwarte rouwsluier over het schrijnende, door geweld getekende verhaal. En hoewel er ook grappige en tedere momenten zijn, is deze film niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Tyrannosaur is een bikkelhard psychosociaal drama
over geweld, schuld, boete, liefde en verlossing.

Dat je als toeschouwer ondanks de vaak bikkelharde scènes toch niet afhaakt,  is goeddeels te danken aan beide hoofdrolspelers. Peter Mullan en Olivia Colman zetten een fenomenale acteerprestatie neer als de twee onfortuinlijke eenzaten die elkaars pad kruisen. Petje af voor de moed en overtuiging die het hen moet gekost hebben om zich emotioneel volledig bloot te geven in hun aangrijpende vertolking van Joseph en Hannah.

JN.

Tyrannosaur (Groot-Brittannië-2011): in de bioscoop vanaf 25 april 2012.
Met: Peter Mullan, Olivia Colman, Ned Dennehy en Eddie Marsan.

Genre: psychoscociaal drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Tyrannosaur - trailer



Geen opmerkingen:

Een reactie posten