dinsdag 3 mei 2011

Once Upon a Time in the West - fragment




(Klik op de playbutton)


In dit mooie fragment uit Sergio Leone's magistrale western Once Upon a Time in the West (1968) zien we hoe de voormalige prostituée Jill McBain (met brio vertolkt door de Italiaanse actrice Claudia Cardinale) aankomt in het (fictieve) stadje Flagstone en vaststelt dat haar kersverse echtgenoot niet is komen opdagen om haar af te halen van het treinstation. Ennio Morricone, met voorsprong de beste componist van filmmuziek aller tijden, bedacht voor Jill (net als voor alle andere hoofdpersonages in de film) een eigen, toepasselijk muziekthema. Jill's thema drukt de melancholie van haar wilskrachtig, maar door tegenspoed getekend personage perfect uit. De ijle, etherische, zuiver vocale (woordenloze) en wondermooie vrouwelijke zangstem die u hoort, is van de Italiaanse zangeres Edda Dell'Orso, met wie Morricone ook samenwerkte voor de soundtracks van Leone's A Fistful of Dollars en The Good, the Bad and the Ugly.

Harmonie

Op vraag van Leone nam Morricone zijn muziek op nog voor de filmopnames begonnen, zodat de cast en crew de muziek konden horen tijdens de opnames. Dit bracht de acteurs in de juiste stemming en verzekerde de ritmische harmonie tussen de muziek, de motoriek van de personages en de camerabewegingen. Vandaar de naadloze samenhang tussen beeld en geluid in Once Upon a Time in the West, bijvoorbeeld wanneer de camera omhoog zwenkt boven het treinstation en het drukke stadje in beeld verschijnt terwijl de muziek simultaan in crescendo aanzwelt.

Geniaal duo

Once Upon a Time in the West werd goeddeels opgenomen in Spanje, maar het wijdse, indruk-wekkende landschap dat u in het fragment hierboven ziet is onmiskenbaar Monument Valley in Utah, waar ook tal van andere westerns werden gedraaid, waaronder The Searchers (1956) van John Ford.

Leone en Morricone: het was een unieke, geniale combinatie, zoals blijkt uit Once Upon a Time in the West, volgens ons nog steeds de beste western in de filmgeschiedenis.

Genre: western / drama

JN.


Ennio Morricone.



Sergio Leone.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten