zondag 23 januari 2011

Stamelend naar de troon

The King's Speech  van Tom Hooper     ★★½



Prins Albert (gespeeld door Colin Firth) -de zoon van de Britse koning George V- heeft een groot probleem: telkens wanneer hij in het openbaar moet spreken, stottert hij. Met de Tweede Wereldoorlog voor de deur en een oudere broer die niet geschikt lijkt als troonopvolger, ziet het er bovendien naar uit dat Prins Albert tegen zijn zin klaargestoomd moet worden voor het koningschap. Daarom schakelt zijn vrouw Elizabeth (ingetogen vertolkt door Helena Bonham Carter) een logopedist in die Zijne Koninklijke Hoogheid moet afhelpen van diens spraakgebrek. Dokter Logue (een innemende Geoffrey Rush) hanteert daarbij een onorthodoxe methode, waarbij hij niet alleen een experimentele spraaktechnische therapie toepast, maar ook als een psycholoog op zoek gaat naar de verborgen oorzaken van de spraakstoornis.  

V.l.n.r.: Helena Bonham Carter, Colin Firth en Geoffrey Rush.

Vorstelijk verdriet

De therapie verloopt erg moeizaam. Prins Alberts spraakgebrek is blijkbaar te wijten aan zijn pijnlijke, liefdeloze jeugd, zijn strenge vader en de stijve, geïsoleerde atmosfeer aan het hof, waar plicht en protocol primeren op menselijkheid. "What are friends for", zegt dokter Logue, nadat Albert hem bedankt voor bewezen diensten. "I wouldn't know", luidt het veelzeggende antwoord van de prins.

Colin Firth als Prins Albert.

Wie vreest dat The King's Speech een somber melodrama is, vergist zich echter. Hoewel dit psychosociaal drama in wezen gaat over jeugdtrauma's, angst en een gebrek aan zelfvertrouwen, zorgen de gevatte dialogen voor voldoende humor. Zo is er de scène waarin de koninklijke familie samen kijkt naar opnames van een vurige, Duitstalige toespraak van de nazi-Führer Adolf Hitler. "Wat zegt hij?", vraagt Prins Alberts dochter. Waarop Zijne Majesteit droogjes antwoordt: "Ik weet het niet, maar hij zegt het blijkbaar heel goed."

Het belangrijkste bezwaar dat wij tegen The King's Speech hebben, is dat het scenario te braaf is, waardoor de film uiteindelijk niet genoeg beklijft.

Prijzen

Colin Firth kreeg zowel een Oscar als Golden Globe voor zijn ontroerende vertolking van Prins Albert. The King's Speech won ook de Oscars voor beste film, beste regie en beste scenario.

Geoffrey Rush, die als de flegmatieke dokter Logue nochtans de show steelt in The King's Speech, kon zijn nominatie voor beste mannelijke bijrol niet verzilveren en  verloor tijdens de uitreikingen van de Oscars en Golden Globes van Christian Bale wegens diens boeiende, hyperkinetische vertolking van een aan crack verslaafde ex-bokser in het existentiële familiedrama The Fighter

Geoffrey Rush als dokter Logue.

Ook Helena Bonham Carter werd genomineerd voor haar mooie bijrol van Prins Alberts toegewijde echtgenote, maar de Oscar en Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol gingen uiteindelijk naar Melissa Leo voor haar (ons inziens overschatte) bijrol in The Fighter.

Helena Bonham Carter als de vrouw van Prins Albert.

The King's Speech werd tevens genomineerd voor Oscars in de categorieën beste fotografie, beste art direction (de film oogt inderdaad mooi), beste montage, beste kostuums, beste muziek en beste geluidsmixage, maar ook die prijzen gingen naar andere films.

Zoveel Oscars en Oscarnominaties voor The King's Speech is volgens ons van het goede te veel, gelet op sommige veel betere films uit 2011 (lees daarover meer hier en hier).  

JN.

The King's Speech (Groot-Brittannië/Australië/USA-2010): in de bioscoop vanaf 23 februari 2011.
Met: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter en Derek Jacobi.

Genre: psychosociaal historisch drama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: The King's Speech - trailer

- de Oscarnominaties van The King's Speech: Alle Oscarnominaties 2011

- de Oscars die The King's Speech won: Alle Oscars 2011


Helena Bonham Carter en Colin Firth.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten