zaterdag 4 december 2010

Vogelvrij

Exit Through The Gift Shop  van Banksy     ★★★

Straatkunstenaar Banksy draaide de rollen om en maakte een documentaire over de cameraman die hem filmde.



Straatkunst van Banksy.
In 1999 begint de Franse amateurfilmer Thierry Guetta in Los Angeles opnames te maken van graffiti-artiesten en andere straatkunstenaars. Hij wint hun vertrouwen en kan zo unieke beelden schieten van deze anonieme, vogelvrij verklaarde artiesten terwijl zij bezig zijn met hun clandestiene straatkunst. Thierry volgt hen overal ter wereld en zijn beeldmateriaal omvat al gauw duizenden tapes. Samen vormen ze een boeiende historische getuigenis van de opkomst van deze nieuwe, dynamische beweging in de artistieke tegencultuur. 

Thierry slaagt er echter niet in om opnames te maken van de meest gerespecteerde en ongrijpbare figuur in het ondergrondse wereldje van de graffiti-guerilla: de legendarische Britse kunstenaar Banksy, wiens echte naam en identiteit een groot geheim is en wiens geniale oeuvre de traditionele grenzen tussen straatkunst en museale kunst op de helling zet. Op een dag komt Banksy naar Los Angeles. Thierry ruikt zijn kans...

Sinds Thierry Guetta de expo Life is Beautiful organiseerde, is hij zelf uitgegroeid tot een beroemde 'kunstenaar'.

Hyperkinetisch

Exit Through the Gift Shop is een unieke, vinnig gemonteerde documentaire over de verborgen mechanismen van de hedendaagse kunst. Terwijl Thierry de straatkunstenaars op de voet volgt en hun 'medeplichtige' wordt, groeit hij in het spoor van Banksy zelf stilaan uit tot een 'kunstenaar'. Niet gehinderd door zijn gebrek aan artistiek talent en ervaring, slaagt de hyperkinetische Fransman er zelfs in om onder het pseudoniem Mister Brainwash in Los Angeles een mega-expo te organiseren met eigen, twijfelachtige kunstwerken. Banksy besluit de rollen om te draaien en monteert Thierry's beeldmateriaal tot een ontluisterende en soms ook hilarische documentaire over de wijze waarop spontane, maatschappijkritische kunst ingelijfd wordt door de commerciële mainstream.

Banksy's documentaire is niet alleen een passioneel pleidooi voor burgerlijke ongehoorzaamheid en vrijheid van expressie, maar ook een interessante psychosociale studie van de condition humaine. Waarom wil Thiery zelf koste wat het kost beroemd worden? En wat bezielt hem om alles wat beweegt op film vast te leggen? Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat Thierry als elfjarig kind nooit de kans kreeg om afscheid te nemen van zijn destijds doodzieke moeder? Of is de hele documentaire misschien een slim verzinsel van Banksy en zijn/haar kompanen...?

JN.

Exit Through the Gift Shop (USA/Groot-Brittannië-2010): in de bioscoop vanaf 15 december 2010.
Met: Thierry Guetta, Banksy, Shepard Fairey, Space Invader, Seizer, Buff Monster, Borf, Dotmasters, Swoon en Ron English.

Genre: documentaire / kunstfilm / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Exit Through the Gift Shop - trailer



Banksy maakt in zijn/haar maatschappijkritische kunstwerken vaak gebruik van ingenieuze optische illusies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten