dinsdag 2 november 2010

Stille nacht, dodelijke nacht...

Black Christmas  van Bob Clark     ★★★½



Black Christmas is een relatief onbekende horrorfilm uit 1974 over een zwaar gestoorde seriemoordenaar die op kerstavond terreur zaait in een Amerikaans studentenhuis voor meisjes. Hoewel deze low budget productie cultstatus geniet onder cinefielen dankzij onder meer de claustrofobische spanning en de bizarre zwarte humor, is Black Christmas bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Ten onrechte, want deze creepy klassieker van de Amerikaanse B-film-regisseur Bob Clark lag mee aan de basis van het slasher movie-genre dat later razend populair werd met kaskrakers zoals Halloween (1978), Friday the 13th (1980), A Nightmare on Elm Street (1984) en de Scream-franchise (vanaf 1996)Zo zijn bijvoorbeeld het studentikoze milieu en de angstaanjagende telefoongesprekken in de Scream-films onmiskenbaar schatplichtig aan Black ChristmasHet door Roy Moore geschreven scenario van Black Christmas bevat heel wat basisingrediënten waarmee het subgenre van de slasher-film later de wereld zou veroveren: een mysterieuze stalker, een geïsoleerde locatie met jonge slachtoffers, en wrede moordpartijen die vaak weergegeven worden vanuit het oogpunt van de dader.

Studente Jess, gespeeld door Olivia Hussey,
krijgt in Black Christmas akelige dreigtelefoontjes van een psychopaat.

Dreiging

De cast acteert met overgave en het sfeervolle camerawerk zorgt voor een surrealistisch contrast tussen de feestelijke kerststemming en de gruwelijke moorden. Bovendien verkozen regisseur Clark en zijn filmploeg vaak ongewone camerastandpunten, schaduwrijke belichting en ingenieuze montage boven emmers bloed. En zoals de Britse Master of Suspense Alfred Hitchcock (één van onze favoriete regisseurs) al wist: de suggestie van onheilspellende dreiging in het hoofd en hart van de kijker is vaak een stuk angstaanjagender en zenuwslopender dan expliciete gore op het scherm.



Kortom, negeer de overbodige remake uit 2006 en geniet van de originele versie. Die is beschikbaar op dvd, maar kan u ook hier bekijken.

Doe het licht uit, steek de kerstverlichting aan, kruip op de sofa onder een dekentje en druk op play. Eerst nog snel even ramen en deuren op slot doen? Volstrekt nutteloos, lieve lezer, zoals u tijdens de film al gauw zult ontdekken... Woehahahahaaa!    

JN.

Black Christmas (Canada-1974): beschikbaar op dvd en ook te bekijken via onderstaande link.
Met: Olivia Hussey, Margot Kidder, Keir Dullea, Marian Waldman en John Saxon.

Genre: slasher movie / horror / psychologische thriller 

Klik op de oranje link om de hele film te bekijken: Black Christmas (1974) - full movie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten