woensdag 10 november 2010

Misstap

Miss Congeniality 2 : Armed & Fabulous  van John Pasquin     ½

Sandra Bullock slaagde er niet in om een geslaagd vervolg
te breien aan haar kaskraker uit 2000.


Het verdient aanmoediging wanneer artiesten risico’s durven nemen en iets nieuws uitproberen in plaats van veiligheidshalve vrede te nemen met de herhaling van beproefde formules. Toen de Amerikaanse actrice Sandra Bullock in 2000 de hoofdrol speelde in een verfrissende komedie die zij bovendien zelf financierde, waren pers en publiek dan ook aangenaam verrast. Met haar ontwapenende vertolking van een FBI-agente die undercover deelneemt aan de Miss United States-verkiezing bewees Bullock in Miss Congeniality ('Miss Sympathie') dat zij niet alleen thrillers, actiefilms en romantische drama’s maar ook lichtvoetige komedies aankan. De film werd een kaskraker. Dat was overigens niet alleen Bullocks verdienste, maar ook van het scenario en van haar toenmalige tegenspelers, onder wie de Britse acteur Michael Caine, Hollywoodveterane Candice Bergen en een verrassend grappige William Shatner (in een vorig leven nog Captain Star Trek Kirk).

Sequel

Het succes van Miss Congeniality smaakte naar meer en dus blikte Bullock in 2005 een door John Pasquin geregisseerd vervolg in. Bullock speelt daarin opnieuw de rol van Gracie Hart: de slonzige, kwajongensachtige FBI-agente die in deel 1 getransformeerd werd tot een charmante schoonheidskoningin en in de sequel uitgroeit tot een nationale vedette. Gracie gaat in op het voorstel om de public relations van de FBI te verzorgen, geeft acte de présence op recepties en persconferenties, neemt deel aan talkshows en signeert haar nieuwe boek. Haar glamoureuze maar oppervlakkige leventje wordt echter abrupt onderbroken wanneer haar vrienden Cheryl (Heather Burns) en Stan (William Shatner) ontvoerd worden. Gracie herinnert zich haar ware roeping en gaat als FBI-agente opnieuw undercover om de booswichten op te sporen, ditmaal in het bruisende showbizzwereldje van Las Vegas...

Lees ons interview met Sandra Bullock over de sequel hier.

Dunnetjes

Jammer maar helaas: Miss Congeniality 2 mist het eigenzinnige scenario, de snedige dialogen, de verrassende plotwendingen en de geslaagde vertolkingen in het eerste deel. 

Bullock haalt Gracie's komische gadgets uit deel 1 weer boven -zoals haar knorrige lach, defecte microgolfoven, enzovoort- maar het scenario is te mager en de geslaagde grappen dun gezaaid. Terwijl zij zichzelf vijf jaar eerder nog zo moedig heruitvond als een spontane comédienne, trapt Sandra Bullock hier met beide voeten in de gemakzuchtige val van de stereotiepe zelfimitatie. Wie haar wil zien zoals u haar nog nooit gezien hebt, besteedt de centen voor de dvd van Miss Congeniality 2 beter aan het eerste deel.

JN.

Miss Congeniality 2 : Armed & Fabulous (USA-2005): beschikbaar op dvd.
Met: Sandra Bullock, Regina King, William Shatner, Heather Burns, Enrique Murciano en Ernie Hudson.

Genre: komedie

Klik op de oranje link voor ons interview met Sandra Bullock over Miss Congenialty 2: Sandra Bullock hangt weer 'Miss Sympathie' uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten