zondag 31 oktober 2010

Een metafysische symfonie

2001: A Space Odyssey  van Stanley Kubrick     ★★★★★


 


Dit is zonder twijfel de meest 'abstracte' en ondoorgrondelijke film in het veelzijdige oeuvre van grootmeester Stanley Kubrick. De odyssee uit de titel begint in de prehistorie met de 'dageraad van de mens' en eindigt vier miljoen jaar later met een ruimtereis 'voorbij de oneindigheid'. Een mysterieuze rechthoekige monoliet, die apen intelligent maakt, vormt de metafysische schakel tussen de verschillende hoofdstukken in deze filosofische fabel over de schaduwzijden van artificiële intelligentie, over de oorsprong en de toekomst van de mensheid, over de samenhang tussen micro- en macrokosmos, en over de betoverende, meedogenloze schoonheid van het universum.




Kubrick hield de dialogen in de film tot een minimum beperkt en laat de beelden voor zich spreken. En wat een beelden! De destijds revolutionaire special effects zijn duizelingwekkend en dwingen ook vandaag nog -ruim veertig jaar na de opnames- bewondering af. 2001 : A Space Odyssey was ook de eerste film waarin een computer (HAL) een glansrol speelt.  

De samenhang tussen klank en beeld is naadloos (let op de 'choreografie' van de ruimteschepen op de tonen van de betoverende walsmuziek uit An der schönen blauen Donau van Johann Strauss), het langzame tempo hypnotiserend en de diepgang onpeilbaar. 

2001: A Space Odyssey is meer dan een film: het is een audiovisuele symfonie, een geniaal Gesamtkunstwerk in elke betekenis van het woord. 

JN.

2001: A Space Odyssey (Groot-Brittannië/USA-1968): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Keir Dullea, William Sylvester, Gary Lockwood en Douglas Rain en Daniel Richter.

Genre: sciencefiction / mysterie

Klik op de oranje links voor:



- de positie van 2001: A Space Odyssey in de top tien van beste scifi-films: De 10 beste sciencefiction-films aller tijden






Geen opmerkingen:

Een reactie posten