zaterdag 25 september 2010

Visueel verbluffende melancholie

Blade Runner  van Ridley Scott     ★★★★★




Hoewel Blade Runner van de Britse regisseur Ridley Scott intussen bijna dertig jaar oud is, staat deze visueel verbluffende klassieker ook vandaag nog steeds overeind als één van de allerbeste films in het sciencefictiongenre en als één van de beste films tout court.

Poëtische tech-noir cyberpunk

Het intrigerende scenario van Blade Runner voelt aan als dystopische tech-noir cyberpunk en is gebaseerd op de roman Do Androids Dream of Electric Sheep? van de gerespecteerde Amerikaanse sciencefictionauteur Philip K. Dick uit 1969. We volgen de cynische ex-politieman annex blade runner Rick Deckard (gespeeld door Harrison Ford) terwijl hij anno 2019 in Los Angeles de strijd aanbindt met een groepje rebelse humanoïde robotten die bijna niet te onderscheiden zijn van mensen en ontworpen werden door de briljante CEO van de machtige Tyrell Corporation (gespeeld door Joe Turkel). Deckard begint zich echter stilaan morele en existentiële vragen te stellen bij het kennelijk flinterdunne onderscheid tussen mensen en de nieuwe generatie replicants, én bij zijn meedogenloze job als gewelddadige premiejager op die replicants... 

De realistische, grauwe en tegelijk poëtische aanblik van de futuristische, in kleurig neonlicht badende stad is tot op heden door geen enkele cineast geëvenaard. Cameraman Jordan Cronenweth kreeg -onbegrijpelijk- geen Oscar voor Blade Runner, maar gelukkig wél een Bafta Award. En de sfeervolle, melancholische soundtrack, met de etherische syntheziserklanken van Vangelis, behoort tot de mooiste filmmuziek tussen hemel en aarde.

Harrison Ford als de blade runner Rick Deckard.

Even ontroerend als spannend

Rutger Hauer als de replicant Roy.
Harrison Ford is uitstekend als de eenzame, onderkoelde antiheld Deckard. Actrice Sean Young zorgt voor een intimistische noot met haar mooie, ambivalente vertolking van een vrouw die zelf niet weet of ze menselijk dan wel een articifiële androïde is. Brion James is perfect gecast als de explosieve replicant Léon Kowalski. Daryl Hannah beklijft in haar doorbraakrol als de sensuele, atletische én  levensgevaarlijke vrouwelijke replicant Pris. En de ultieme confrontatie met de charismatische replicant Roy -een fenomenale doorbraakrol van de Nederlandse acteur Rutger Hauer- levert een even ontroerende als spannende finale op:
"I've seen things you people wouldn't believe: attack ships on fire off the shoulder of Orion; I watched c-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time...like tears in rain... Time to die."

Philip K. Dick heeft de première van Blade Runner nooit mogen meemaken. Hij stierf op 2 maart 1982 aan een hartaanval, vlak voor de film uitkwam.

JN.

Blade Runner (USA/Hong Kong -1982): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Harrison Ford, Sean Young, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Brion James, M. Emmet Walsh, William Sanderson en Joe Turkel.

Genre: sciencefiction / tech-noir / existentieel drama / psychosociale thriller / misdaad / actie

Klik op de oranje links voor:


- de positie van Blade Runner in onze Top 10 van beste scifi-films: De 10 beste sciencefiction-films aller tijden



Geen opmerkingen:

Een reactie posten